Dan 16: Rim

19 Septembar, 2016

2 minuta čitanja

Alarm je zvonio ali mi ga nismo čuli. Odlučili smo da i sutra prespavamo ovde, pa tek onda pođemo za Pizu. Naše divne domaćice su nam ostavile doručak sa porukom koji smo u slast pojeli. Sinoć smo zaboravili da večeramo dok smo bežali od kiše.

Danas je na repertoaru bio Vatikan, to jest bio bi da se u redu ne čeka preko tri sata. U ovoj turi nemamo toliko vremena. Šetali smo rimskom “latinskom četvrti”, kako smo je nazvali. Mnoštvo šarenih radnjica, malih restorana i tajnih prolaza. Gubili smo se ali nam nije bilo važno.

Već smo bili ogladneli kada je kroz uličice počeo da nas vodi miris hrane umesto mape. Tako smo završili u, rekli bismo, nečemu što liči na krčmu a zove se La Prosciutteria Firenze. Naručimo dva puta po sredju “dasku” jer se na tome servira obrok, a na njoj… Po četiri vrste raznih suhomesnatih proizvoda, parčad hleba namazanih maslinovim uljem a preko neki pikantan preukusan namaz… Uz to još i sira, i raznog nekog voća, kivija i dinje. I još jedni lonče hleba, da se nađe. I pivo. Osim lepog osećaja najedenosti obuzeo nas je i lep osećaj zadovoljstva jer smo probali nešto novo, što nas je vratilo tamo gde nikad nismo ni bili.

Nastavili smo kroz uličice u potrazi za vintidž šopovima, i naišli smo na par. Samo smo razgledali i prebacivali sa gomile na gomilu jer su cene paprene. Plan je bio da sačekamo veče kako bismo obišli još neke znamenitosti. Do tada smo degustirali najbolji sladoled ikada - Magnum. Čitava stvar se vrti oko toga da sami birate svoj sladoled od početka do kraja: vanila ili čokolada unutra, bela, mlečna ili crna spolja, a preko razne mrvice - od sušene ruže i višnje, preko pistaća, badema i lešnika, do karamleizovanih kokica. Jako dobro.

Nadamo se da ćemo naići još negde na ovo savršenstvo. Palo je veče, a Castel Sant’Angello je zasijao. Uživali ispred njega, na mostu, gledali zalazak i odraz grada u Tibru, a onda se uputili kući. Usput smo se malo zasladili amatricianom. iz stare radnje u kojoj prave domaće italijanske testenine.

Eto. Sad sledi pakovanje, a sutra Toskana!

← Prethodni dan Dan 15: Rim Sledeći dan → Dan 17: Rim - Piza